Milieubewustzijn

En een goed doel?

Kan u uw oude computers niet beter aan een goed doel schenken, bijvoorbeeld in de Derde Wereld?
Veel bedrijven doen dat en altijd met de beste bedoelingen. Het lijkt inderdaad een win/win-situatie, maar dat is het helaas niet altijd.
Om te beginnen moet u zich afvragen of de mensen die u wil steunen in de eerste plaats behoefte hebben aan oude computers. Misschien zijn er wel andere, meer dringende noden? In dat geval kan het interessanter zijn om te kijken of u hier, bijvoorbeeld via PUC, nog iets voor uw oude materiaal kan krijgen om dat geld ginder nuttig te besteden. Het kan niet de bedoeling zijn dat u enkel en alleen computers weggeeft omdat u er toevallig vanaf moet.

 

Op veel plaatsen in de wereld is er spijtig genoeg niet altijd de juiste infrastructuur om optimaal gebruik te maken van computers. Is er wel elektriciteit? Voldoende technische ondersteuning voor de gebruikers? Mogelijkheid tot onderhoud en herstelling? Zijn ze ter plaatse met de software vertrouwd?
Allemaal zaken waar u maar beter zeker van kan zijn, alvorens kosten en moeite te doen voor het verschepen van uw oude apparatuur.
En gesteld dat uw goede doel daadwerkelijk gebaat is met computers en er ook correct gebruik kan van maken, waarom zou u dan verouderd materiaal opsturen? Wellicht is het veel interessanter om met het bedrag dat u hier nog voor uw oude pc’s kan krijgen, de mensen ter plaatse nieuwe apparatuur te laten kopen. Op die manier stimuleert u ook nog eens de plaatselijke economie en werkgelegenheid in plaats van ongewild de markt te verstoren.

In de derde wereld bestaan er ook geen recyclage oplossingen zoals wij deze kennen in Europa.
Veel van de informatica die in de derde wereld als ‘tweedehands’ wordt ingevoerd, blijkt eigenlijk niet-bruikbare afval te zijn. In Nigeria worden maandelijks zo’n 400.000 computers ingevoerd.
De studie toont aan dat 75 % van dat geïmporteerd computermateriaal waardeloze rommel blijkt te zijn die niet meer hersteld of hergebruikt kan worden.

Aangezien veel van onze oude computers schadelijke stoffen bevatten, blijft er voor de ontwikkelingslanden een gevaarlijke afvalberg over, die men niet op een veilige manier kan verwerken. Er bestaat immers geen degelijk recyclage management, waardoor veel van het kwalijk afval gestort wordt en schadelijke stoffen in de bodem en het grondwater terechtkomen. Soms wordt het afval zelfs verbrand, wat voor de uitstoot van giftige chemicaliën zorgt, die de volksgezondheid serieuze schade berokkent.

En dan is er nog de afvalmaffia. In heel wat landen in de Derde Wereld is er een bloeiende zwarte handel in elektronisch afval. De kans is groot dat uw oude computers, zeker als ze vroeg of laat defect geraken, ter plaatse verkocht worden om er de metalen uit te halen. Helaas gebeurt die recyclage in omstandigheden die extreem schadelijk zijn voor mens en milieu. Kleine kinderen die voor een hongerloon boven een vuurtje van isolatiemateriaal het plastic omhulsel van koperdraden of printplaten smelten en ondertussen levensgevaarlijke dampen inademen, zijn helaas geen uitzondering. Daar wil u als particulier of bedrijf niet aan meewerken.

De meest verantwoorde optie is bijna altijd uw oude materiaal hier veilig en correct te laten verwerken en het bedrag dat u er eventueel nog voor krijgt zinvol te besteden aan een goed doel naar keuze. Wat dat betreft, denk eraan: de waardevermindering van hardware gaat razendsnel dus hoe sneller u actie onderneemt, hoe beter.

Contacteer PUC en dan bekijken we samen wat wij voor u, en de rest van de wereld, kunnen doen.

Afdrukken

News portal

Copyright 2016 - PUC (Pro Used Computers). Alle rechten voorbehouden.
Ontwikkeling en integratie door FERENTIS - advies digitale media en online communicatie.