• Home
  • Milieu
  • Een laptop, minder energie én milieuvriendelijker?

Milieubewustzijn

Een laptop, minder energie én milieuvriendelijker?

We worden vandaag de dag overstelpt met reclamebeelden van trendy mensen (zoals u en ik?) achter een laptop, allemaal even stralend en zorgeloos en allemaal even slank. Je zou bijna gaan geloven dat een laptop de kortste weg is naar succes, geluk en de perfecte maten.

"Laptops hebben onmiskenbare voordelen. De ruime PUC ervaring leert dat ook de nadelen bepaald niet min zijn. Nadelen waar de meeste verkopers je gemakkelijkheidhalve liever niet aan herinneren."

Een laptop is mobiel en modieus, overal ter wereld kan je meteen aan de slag met je draagbaar A4'tje. De desktop computer, die veredelde typemachine, wordt stilletjes aan weggepromoveerd tot een blok aan je been. Lang leve de laptop! Of toch niet....?

Een laptop, hij verbruikt dan wel minder energie dan een desktop, maar maakt dit hem ook milieuvriendelijker?

Laptops hebben onmiskenbare voordelen, dat lijdt geen twijfel. Maar de ruime PUC ervaring leert dat ook de nadelen bepaald niet min zijn. Nadelen waar de meeste verkopers je gemakkelijkheidhalve liever niet aan herinneren. We overlopen er een aantal, te beginnen met die nadelen die voor u als gebruiker het meest concreet zijn. Nadelen die, zoals we zullen aantonen, een grote invloed hebben op het milieuonvriendelijke karakter van de toestellen.

Eerste en vooral: draagbare pc's gaan veel sneller stuk dan een desktops. En neem het van ons aan, problemen met een laptop zijn een pak moeilijker op te lossen! Precies omdat ze zo gesofisticeerd en compact zijn opgebouwd, hebben ze een veel kwetsbaardere structuur. Een kop koffie over het toetsenbord van een laptop? Fataal. En de ongelukjes die een draagbare pc zo veel vaker overkomen dan een vaste, vergroten de kans op een korte levensduur aanzienlijk. Heeft u uw oude desktop al ooit laten vallen? Of bent u er al ooit op gaan zitten?

"De gemiddelde laptop is in gebruik energiezuiniger dan zijn vaste evenknie. Uit studies blijkt dat een gering energieverbruik tijdens het gebruiksleven in geen geval opweegt tegen het energieverbruik tijdens de productie."

Als ze al mogelijk is, is de herstelling van een laptop moeilijk en duur. Laptops worden namelijk niet volgens een industriestandaard of modulair opgebouwd.

De opbouw is verschillend bij elke producent, wat het er voor de hersteller uiteraard niet makkelijker op maakt. Door de compacte opbouw is een herstelling sowieso al veel minder voor de hand liggend. En onderdelen voor laptops kosten een veelvoud van die voor vaste modellen.

Een ander belangrijk nadeel: de capaciteit van laptops valt veel minder goed up te graden. Doorgaans kunnen enkel de hard disk en het ram geheugen uitgebreid worden, in uitzonderlijke gevallen ook de processor.
En verder: wie onder u heeft geen kennis, collega of vriend waarvan de laptop al gestolen is, uit de auto, op de trein of op café?

Wie nog andere van de PUC statements las, weet dat de impact van onze computerconsumptie op het milieu immens is. En dat alleen een voldoende lang gebruik van de toestellen de pijn kan verzachten. Daar wringt in het geval van laptops alvast één groen schoentje.

Met het milieustatement in gedachte, denkt u misschien: 'jaja, maar een laptop is zoveel kleiner, dus kost de productie minder aan grondstoffen en energie'. Niet dus. Laptops zijn niet zonder reden duurder! De compactere opbouw vergt bij de productie even veel (zoniet méér!) aan chemicaliën, energie en water. Want hoe kleiner de gebruikte chips, hoe complexer en meer vervuilend om ze te maken.

Vanuit milieustandpunt bestaat er op eerste zicht één argument in het voordeel van de draagbare pc: het energieverbruik. Veel milieuorganisaties baseren zich daarop voor hun pro-laptopverhaal. Inderdaad, de gemiddelde laptop is in gebruik energiezuiniger dan zijn vaste evenknie.
Maar uit studies blijkt overduidelijk dat een gering energieverbruik tijdens het gebruiksleven in geen geval opweegt tegen het energieverbruik tijdens de productie. Lees er wat dit betreft ons milieustatement nog maar eens op na.

Wat met de batterij waar laptops wél en desktops niet mee uitgerust zijn? Daar hangt weer een heel eigen milieuproblematiek samen. Zonder in detail te treden: batterijen zijn vervuilend en moeilijk te recycleren. En weet dat de batterij van een laptop vaak nog een kortere levensduur heeft dan de computer zelf!

Tot slot, vergeet niet dat een laptop een pak duurder is dan een desktop met dezelfde capaciteiten. Als je de reclamebeelden mag geloven gaat het gebruik ervan dan wel hand in hand met een onbetaalbaar goed humeur en een stralende zon, maar door die dwaze verkoopstrucs kijkt u zelf toch ook wel door?

Zie je jezelf trouwens werkelijk in de hotspot van een fastfoodrestaurant internetten? Was je werkelijk van plan om zonnebaden te combineren met computerwerk? Of was het je er gewoon om te doen een paar elektrische draden op je bureau weg te werken. Daarvoor bestaan ook andere oplossingen die heel wat minder vergen van je portemonnee én van het milieu! Lang leve de desktop!

Mocht u tegenargumenten, vragen of opmerkingen hebben op dit statement over computers en het milieu, aarzel dan niet om het ons te laten weten! Wij kijken uit naar reacties én tegenreacties.

Afdrukken

News portal

Copyright 2016 - PUC (Pro Used Computers). Alle rechten voorbehouden.
Ontwikkeling en integratie door FERENTIS - advies digitale media en online communicatie.