75 % van het totale energieverbruik van een pc vindt plaats tijdens het productieproces

Wat is het verschil tussen een ijskast en een computer?

Een verouderde ijskast moet je zo snel mogelijk vervangen en een verouderde computer moet je zo lang mogelijk bijhouden. Dat lijkt misschien kort door de bocht, maar om de volledige ecologische impact van een product te kunnen beoordelen, moet je verder kijken dan alleen het gebruiksleven ervan. Je moet doen aan ‘Life cycle assessment’. Voor een ijskast en een computer ziet dat er ongeveer als volgt uit:

Een ijskast verbruikt 96% van zijn totale energie tijdens de gebruiksduur en maar 4% tijdens de productie. Het is dus slim om je verouderde ijskast zo snel mogelijk te vervangen door eentje met een energiezuinig label.

Een computer verbruikt slechts 25% van zijn totale energie tijdens zijn gebruiksleven en 75% tijdens de productie. Met andere woorden: op ecologisch vlak is het kwaad al geschied tijdens de productie. Houd je computer daarom zo lang mogelijk in leven om het rendement van dit belastende productieproces te vergroten. PUC helpt je met plezier: wij geven computers met ervaring een tweede leven.