NIEUWS!

PUC levert computers
aan kansarme jongeren

Thuisonderwijs, allemaal goed en wel, maar hoe doe je dat als je geen geld hebt om een laptop te kopen? Stadsmarinier Felix Van Roost en PUC-zaakvoerder Gert De Schutter sloegen de handen in elkaar om kansarme jongeren pc’s te bezorgen in de wijk het Kiel in Antwerpen. Deze week kunnen de eerste jongeren ermee oefenen, zodat ze na de paasvakantie meteen kunnen starten.

““Sinds begin april zijn we op het Kiel gestart met een aantal werkgroepen om de coronacrisis aan te pakken””

Felix Van Rooststadsmarinier

Felix Van Roost is stadsmarinier, een nieuwe functie binnen de stad Antwerpen. Samen met zijn collega-stadsmariniers in Deurne-Noord en Oud-Merksem is hij een soort wijkregisseur, een aanspreekpunt voor de buurt. Ze moeten de veiligheid en leefbaarheid verhogen in hun wijk, in nauwe samenwerking met de organisaties die er al actief zijn.

“Sinds begin april zijn we op het Kiel gestart met een aantal werkgroepen om de coronacrisis aan te pakken”, legt Van Roost uit. “Die werken rond verschillende thema’s: onderwijs, gezondheid, ontspanning, armoede, wonen, overlast, … Alle organisaties die bij een thema betrokken zijn, zitten elke week online samen om te vergaderen. We gaan dan na welke noden er zijn en met welke actie we die kunnen aanpakken.”

25 laptops

“Met de werkgroep onderwijs wilden we iets doen aan het feit dat heel wat leerlingen thuis geen laptop hebben, terwijl veel schoolopdrachten nu via internet verlopen. Ik contacteerde Gert van PUC, die ik van vroeger ken, en vroeg of hij pc’s ter beschikking kon stellen. En, typisch Gert, hij zei meteen ja. Hij heeft 25 laptops voor ons klaargestoomd. Die kunnen we nu in bruikleen geven zolang als nodig.”

Nationaal lopen er heel wat gelijkaardige projecten, zoals Digital for Youth en Close the Gap, maar Van Roost besloot daar niet op te wachten.

“We zien het als een aanvullende actie, in afwachting van de grotere projecten. Onze actie is echt op wijkniveau. We weten wie die jongeren zijn, wie het het meest nodig heeft. We zijn heel dankbaar dat Gert ons die mogelijkheid heeft gegeven, zodat we meteen kunnen starten.”

“We richten ons heel specifiek naar jongeren uit kansarme gezinnen die geen laptop kunnen kopen, laat staan meerdere. We hebben naar eer en geweten een selectie gemaakt uit jongeren die nog broertjes of zusjes in het basisonderwijs hebben. Zo kan één laptop gebruikt worden door meerdere kinderen van hetzelfde gezin. Maar sowieso weten we dat we niet iedereen kunnen bereiken, de vraag is veel groter dan het aanbod.”

Tienermeisje computer PUC

Distributie via scholen

Voor de verdeling van de laptops zorgen de basisscholen. Van Roost: “Gisteren zijn de eerste 14 laptops afgeleverd in een van onze scholen, straks breng ik er nog 10 weg. De antivirusprogramma’s staan erop, morgen kunnen de leerlingen de computers komen halen. Dan kunnen ze al wat oefenen tegen dat de school terug begint.”

Als de leerlingen ICT-vragen hebben of vastzitten, kunnen ze bellen naar de ICT-coördinator van de school. Die zorgt er ook voor dat de leerlingen via Telenet een gratis logincode krijgen om op internet te kunnen.

Deze crisis legt echt de pijnpunten bloot, zegt de stadsmarinier: “In zo’n situatie zie je heel goed wat het betekent om arm te zijn, waar het allemaal impact op heeft, waar we tekortschieten in onze dienstverlening ook. Iedereen werkt nu heel goed samen om al die noden zo goed mogelijk te lenigen. We gaan er alles aan doen om verder te werken in die goede flow eens alles terug begint op te klaren.”