Bij het Sint-Agnesinstituut in Hoboken bleven ze maar vragen naar computers krijgen, zelfs nadat ze hun eigen laptops en tablets hadden uitgedeeld aan de leerlingen, én de laptops van de overheid. Gelukkig had de school nog desktops. Dankzij de 55 beeldschermen die Puc hen schonk, heeft nu elke leerling van Sint-Agnes een computer ter beschikking.
Directeur Dirk Lenaerts van het Sint-Agnesinstituut: “We hadden 55 van onze eigen deskstops klaargestoomd voor leerlingen die we niet meer aan laptops konden helpen. Toen bood Gert van Puc ons gratis schermen aan. Dankzij die gift konden we de kost van de desktops laag houden, want zo’n scherm is het duurste onderdeel. We moesten enkel nog een toetsenbord, een muis en een netsnoer aanschaffen, en een USB-stick om draadloos te kunnen surfen.”
“Dankzij de schermen van PUC konden we de kost van de desktops laag houden.”
Dirk Lenaerts
Directeur Sint-Agnesinsituut Hoboken
Die extra benodigdheden kostten samen 60 euro per desktop, en dat bedrag vraagt de school nu als waarborg voor de hele computer. Op het einde van het schooljaar krijgen de leerlingen de waarborg terug, of ze kunnen de computer bijhouden.
“Voor onze leerlingen is dat echt een goede zaak”, zegt Lenaerts. “Sommigen hebben níets hè. Of ze moeten een computer delen met 5, 6, of 7 broers en zussen, want die verhalen bestaan in onze school.”
Buffer
De directeur beseft dat niet elke leerling plaats heeft voor zo’n desktop. “Maar dat zijn er niet zoveel. We roeien met de riemen die we hebben, dus dit is een goede oplossing. We zijn gewoon heel blij dat we alle leerlingen hebben kunnen helpen. Er is nu zelfs nog wat buffer voor mochten er nog vragen naar computers komen.”
Is het dan geen probleem dat de desktops geen camera en microfoon hebben? “Nee, voor online lessen is het videogebeuren niet fundamenteel”, zegt Lenaerts. “Alle opdrachten die de leerlingen krijgen, kunnen ze met een vaste pc uitvoeren. Het belangrijkste is dat ze de leerkracht kunnen zien en horen, ze moeten zelf niet te zien zijn.”
Lagere milieu-impact
Gert De Schutter van Puc krijgt dagelijks tientallen telefoontjes van mensen die gebruikte laptops zoeken. “Sinds het uitbreken van de coronacrisis spreken we bij Puc over de laptop-hype. Niemand denkt nog aan desktops. Was de crisis tien jaar eerder was uitgebroken, hadden we het gebrek aan computers met gebruikte desktops opgelost.”
Nochtans is de impact van laptops op milieu en klimaat groter dan die van desktops. Gert: “De productie van laptops verbruikt meer energie dan die van desktops. Ook kan je desktops makkelijker herstellen en gaan ze minder snel stuk door ongelukjes, zoals je laptop laten vallen of er koffie over morsen. In gebruik is de desktop wel energievretender dan een laptop, maar als we zijn hele levenscyclus bekijken, dus met de productie en herstel erbij, gebruikt hij nog altijd ongeveer evenveel energie als een laptop.”