Zucht jij ook als je alweer een nieuwe batterij moet kopen voor je laptop of smartphone? Veel kans dat je ze niet helemaal correct oplaadt. Volg de zes tips van PUC om je batterij goed te verzorgen, en je verlengt haar leven aanzienlijk. Is ze echt op? Lever ze dan in voor recyclage!

1. Laat je batterij niet leeglopen

De tijd dat onze batterij helemaal leeg moest zijn voor we ze opnieuw mochten opladen, is voorbij. Bij de huidige litium-ionbatterijen (li-ion) is het net omgekeerd. De laadcapaciteit vermindert elke keer als zo’n batterij helemaal leegloopt en de batterij kan er zelfs schade door oplopen. Herlaad je batterij daarom als ze 40 % heeft bereikt.

2. Batterij helemaal vol laden? Alleen bij laptops

Ook helemaal vol laden is in het geval van tablets en smartphones geen goed idee. Hier is het advies: laad ze op tot zo’n 80 % van hun capaciteit. Het laatste stukje laden kost veel meer tijd. En dus meer stroom. Je batterij helemaal vol aan de oplader laten hangen, is helemaal uit den boze. Het tast de capaciteit van de batterij aan.

Voor laptops kan het geen kwaad om ze volledig op te laden en de stekker te laten zitten. De batterij stopt automatisch met opladen als ze vol is en werkt vanaf dan gewoon op netstroom. Maar trek de stekker toch af en toe uit. Zo kan je batterij haar functie echt uitvoeren. Li-ionbatterijen voor laptops zijn sowieso beter vol dan leeg: opladen van 70 naar 100 % is veel makkelijker dan van 10 naar 40 %.

3. Zorg dat je batterij het niet te warm of te koud krijgt

Kamertemperatuur is ideaal voor je batterij. Leg je je laptop soms op een kussen of deken? Geen goed plan! Je riskeert de ventilatie-openingen te blokkeren, waardoor je batterij onvoldoende afkoelt. Gebruik een laptoptafeltje als je je laptop in de zetel of in bed wil gebruiken. Laat je toestel ook niet in de zon staan.

4. Gun je batterij rust

Je smartphone, tablet of laptop regelmatig helemaal afzetten, verlengt de levensduur van je batterij. Gebruik je de batterij een tijd niet? Bewaar ze dan halfvol op een koele, droge plek. Leg je je batterij volledig opgeladen weg, dan verlies je maar liefst 20 procent van haar capaciteit.

5. Laad je batterij in stukjes op

Je laadt je batterij beter regelmatig bij dan dat je ze in één keer helemaal oplaadt.

6. Koop een goede oplader

Neem een kwalitatief goede lader. Goedkope opladers en oplaadkabels die niet voldoen aan de kwaliteitsnormen, worden veel warmer dan de originele opladers of kabels. Een duidelijk teken dat ze hun taak niet aankunnen. Ze kunnen je toestel beschadigen of in het ergste geval zelfs kortsluiting veroorzaken. Gebruik dus een originele kabel, of toch tenminste een erkende.

Ook snelladers koop je beter niet: ze produceren meer warmte. Alweer schadelijk voor je batterij, en slecht voor haar levensduur.

Een inzamelpunt van Bebat: voor al je batterijen.
Einde verhaal? Recycleren maar!

Is je batterij écht aan het einde van haar latijn? Breng ze dan naar een inzamelpunt van Bebat, waarvan je er 24.000 vindt in België. De groene Bebat-boxen staan in heel wat winkels, supermarkten, stadsdiensten en zelfs bedrijven. Ook in de RecyclePunten van Bebat en Recupel kan je je batterijen kwijt, naast lampen en klein elektro.

Recycleren is een noodzaak: batterijen bevatten heel wat chemische stoffen en metalen. Komen die in de natuur terecht of worden ze als restafval verbrand, dan komen heel wat schadelijke stoffen vrij. Dankzij recyclage kunnen heel wat grondstoffen herwonnen worden. Veel energievriendelijker dan nieuwe grondstoffen moeten winnen, en het zorgt er ook voor dat de grondstoffen niet opraken.

Een RecyclePunt van Recupel en Bebat: voor lampen, klein elektro en batterijen.

Els Depauw – oktober 2020

Bronnen: Bebat, Recupel, Milieu Centraal